dinsdag 22 november 2016

Een minister voor ouderen

Onlangs verscheen in de pers een bericht dat de ChristenUnie een nieuwe minister voor ouderen wil? Een minister voor ouderen zegt u?
Ja een minister van ouderen! Dat is helemaal niet zo’n gek idee, zeker niet gelet op het feit dat men verwacht dat er in 2030 meer dan vier miljoen 65-plussers zijn.

Zo’n minister voor ouderen zou zich met beleidszaken gaan bemoeien die over ouder gaan. Verbinding is dan het sleutelwoord, verbinding tussen bijvoorbeeld zorg en werk voor ouderen.
Bij Well-Fair spreken we iedere dag ouderen, tientallen per dag. Ze komen op allerlei manieren in contact met Well-Fair. Waar we vroeger veel brieven of telefoontjes kregen, krijgen we nu ook veel e-mails of reageren mensen via onze website met een vraag of een opmerking. Ook onze ouderen vinden steeds meer hun weg in de digitale revolutie. En dat beperkt zich niet tot een potje dammen of schaken op de tablet. We staan er soms verbaasd van hoe digitaal onze ouderen al zijn. Een Whats-app bericht krijgen van oma van 78 is helemaal niet vreemd meer!

Goed dat de ChristenUnie dit nu op de agenda zet. Hopelijk is het meer dan een verkiezingsbelofte en willen ze deze functie echt inhoud gaan geven. Het zou goed zijn zo’n minister die de belangen van onze oudere kan verdedigen. Bij Well-Fair zien we bijvoorbeeld vaak dat ouderen zich eenzaam voelen, dat ze ontwikkelingen niet zo snel kunnen volgen en daar gewoon wat hulp bij nodig hebben. Onze nieuwe minister moet er voor zorgen dat ouderen een betekenisvolle plek krijgen in de samenleving!

Enneh…, die vier miljoen 65 plussers in 2030 zullen onmogelijk allemaal in een verpleeg- of verzorgingstehuis kunnen wonen. Dat hoeft waarschijnlijk ook niet omdat een grote groep oudere nog vitaal genoeg is om voor zichzelf te kunnen zorgen. Ook belangrijk voor de nieuwe minister om daar over na te denken. Nadenken over hoe de overheid ouderen kan helpen om langer zelfstandig thuis te wonen. Bij Well-Fair vertellen we dagelijks aan onze ouderen welke mooie oplossingen er zijn om langer zelfstandig thuis te wonen. Praktische oplossingen die het leven voor onze oudere medemens kunnen veraangenamen en, last but not least de verzorging door de mantelzorger een stuk eenvoudiger te maken.

Dus… kom maar op met die nieuwe minister, hij of zij kan in gesprek met de ouderen, ouderenbonden, leveranciers etc etc. Het zou voor onze ouderen een mooie waardering zijn als ze “hun eigen” minister krijgen, dat verdienen onze ouderen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten