donderdag 31 mei 2018

De zomer begint!


De terrassen en stranden stromen vol met mensen die genieten van het heerlijke weer. Echter geld dit niet voor iedereen. Aanhoudende hitte kan ook nare gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk aan vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.

De belangrijkste tip is blijven drinken. Dit geld specifiek voor ouderen. Ouderen hebben zelf vaak niet door dat ze een vochtgebrek hebben volgens het Nationaal Ouderenfonds. De hitte zorgt ervoor dat veel ouderen suf worden en gaan slapen in plaats van gaan drinken. Een vochtgebrek kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de kwetsbare ouderen.

65-plussers hebben er gemiddeld meer moeite mee om hun lichaamstemperatuur op peil te houden bij sterkte temperatuurstijgingen of -dalingen. Het vernauwen of verwijden van de aderen gaat namelijk niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Hierdoor lukt het zweten (door de hitte) of het rillen (door de kou) minder goed en minder snel. De kerntemperatuur van het lichaam gaat daardoor mee met de buitentemperatuur.

De overheid heeft een Nationaal hitteplan opgesteld waarin veel tips gegeven worden om uitdroging te voorkomen. Het is belangrijk om te zorgen voor koelte. Denk aan het dragen van dunne kleding en luchtige dekens op bed. Ook is het raadzaam de lichamelijke inspanningen in de middag (tussen 12 en 16 uur) zoveel mogelijk te beperken en eventueel een douche te nemen. Koelte in de woning is ook van belang. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Door de ramen en/of deuren te openen op tijdstippen dat het buiten koeler is (zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ’s ochtends) kan het huis tevens worden verkoeld.

Door benoemde tips op te volgen en daarnaast extra goed te letten op mensen in uw omgeving die uw hulp kunnen gebruiken, zullen de mogelijk ernstige gevolgen worden beperkt en kunnen we samen genieten van het zonnige weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten